Practic la Cluj nu e Târg de Crăciun

După o sâmbătă leneșă și câteva reprize de ninsoare, am mers să vedem centrul Clujului îmbrăcat de sărbătoare. Săptămâna trecută s-au aprins luminițele de sărbători și au anunțat un Târg de Crăciun. OK, pentru mine Târg de Crăciun în România e ce se întâmplă la Sibiu și azi o să vă spun de ce mi se pare că la Cluj povestea e alta.

DSCF7094

Anul trecut am văzut și eu pe viu, pentru prima dată, un Târg de Crăciun. Știam cum trebuie să arate unul din pozele văzute pe la prietenii ce au avut șansa să ajungă pe la Viena, Praga sau Budapesta. Tocmai din acest motiv, Târgul de la Sibiu m-a impresionat pozitiv și daaaa, aștept (încă) să avem și la Cluj ceva asemănător.

Clujul nu arată rău anul acesta, parcă e ceva mai elegant ca în anii trecuți. L-au împodobit destul de bine, daaar… n-avem Târg de Crăciun și nici nu mi se pare că este promovat ca un Târg de Crăciun. Avem tarabe (căsute) cu bunătăți, dar puține, avem un carusel care arată bine, dar vorba lui Clau, parcă l-au pus acolo și au zis: “noah gata, le-am adus și-un carusel, să nu-i mai aud!” (adică nu prea se potrivește în peisaj). Avem și scenă, sunt și concerte, avem patinoar, beculețe până-i lumea… daaar nu avem Târg de Crăciun.

Sigur că îmi puteți spune că e ușor să bagi de vină la orice. Cei care mă citiți știți că eu nu-s un băgător de vină, dar cele câteva remarci vin să sublinieze faptul că, în viziunea mea și a celor care au văzut barem o poză cu un Târg la Crăciun, cel de la Cluj nu este unul. Punct.

De ce?

  • pentru că nu-ți ia ochii (daaaa, un Târg de Crăciun trebuie să-ți ia ochii), să arate “ca la Disneyland” și nu glumesc
  • pomul nu arată bine (are o singură culoare și pare că e într-o parte), beculețele sunt rare pe el, puteau lua de prin alți copaci și pune pe brad
  • tarabele sunt puține, așa cum am menționat deja și cei care vând acolo par cei mai plictisiți oameni din lume
  • oferta nu e nici bogată nici tentantă și parcă nu-ți aduce nicio bucurie (jur pe ce vreți voi că la Sibiu nu e așa), adică la Cluj mi se pare oarecum trist și mai trist e faptul că poate că vor… dar nu le iese :(
  • tarabele sunt dispuse aiurea, un Târg de Crăciun trebuie să dea impresia de târg, bâlci, piață și nu de sufragerie din revistele cu decorațiuni interioare, cu spații largi nefolosite și curate (da, dragilor, nu e înghesuiala specifică, trebuie să fie înghesuială că altfel nu e Târg, nu seamănă cu unul)
  • ca o concluzie la cele de mai NU E ATMOSFERA care ar trebui să fie
  • și aș mai avea de adăugat că prea mult albastru în toate luminițele din oraș e de prost gust (alături de galben e PNL, am înțeles, însă numai albastru e prea mult, te doare capul)
  • NUMAI ROȘU, Ursus dragă, în Piața Mihai Viteazul nu e strategie de marketing ci arată ca un câmp de luptă după luptă, probabil așa ați și judecat având în vedere că e statuia lui Mihai Viteazul acolo în plină victorie…

Nu e că nu-mi place deloc, e că poate fi muuult mai bine și mă bazez că cei care organizează treburile astea sunt oameni umblați și au văzut la Târguri de Crăciun cât noi toți de citim aici la un loc. Tocmai de asta mă mir și mă socotesc că ceva undeva nu e bine pus la punct.

Acum, veniți de vedeți de am sau nu dreptate. O să fie frig, chiar mi-a fost un frig crâncen sâmbătă seara, dar apoi vă recomand să mergeți la un vin fiert undeva pe centru. Pentru mai multe detalii, Târgul de Crăciun Cluj-Napoca are și o pagină de Facebook

Mie mi-a plăcut cel mai mult omul acesta de zăpadă că e singurul care mi-a luat ochii și mi-a pus un zâmbet mai dezghețat pe față ;)

DSCF7084 (1)

P.S. Mai multe poze, zilele următoare, că deși am stat ieri în bârlog nu m-am mobilizat deloc cu pozele…

23 comentarii

  1. Asa e si la Timisoara, destul de trist. Dar sa stii ca si la altii mai mari se poate: de exemplu targurile de Craciun din Paris sunt groaznice, foarte comerciale, nu au traditie si asta se vede. Sibiul merita felicitat de 1000 de ori ca a reusit sa faca dintr-un targ relativ “tanar” ceva atat de spectaculos si mai ales ca face oameni din toata tara si din alte tari sa vina acolo.

  2. La Brasov e foarte frumos. Nu este chiar targ de craciun dar este foarte fain impodobit orasul iar bradul din centru e de vis.

  3. Nu mă prea dau în vânt după târgurile astea de Crăciun :D Înghesuială şi cam aceleaşi produse pe care le găseşti şi prin alte locuri deci… nu ţin neapărat să particip. Se pare că şi la Bucureşti se vrea un fel de târg de genul ăsta, dar probabil o să zic “pas” :)

  4. Stai sa vezi ce tiganie e la noi. E jenant targul. :(
    Nu ca as vrea sa se ia bani de la buget pentru a investi in luminite mai ok (ca astea care is sunt groznice), dar si tarabele sunt oribile.
    An de an gasesti la casute caciuli, manusi, fulare, mezeluri din porc, kurtos colacs si ornamente kitchoase. An de an.
    Si in urma tuturor care se plimba prin targ ramane mizerie.

    1. După comentariile “deosebite” despre TM, ma deprim la cum o fi arătând :( O să văd de Revelion, dacă mai am ce vedea, că merg la TM :P

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.