Călător pe mapamond: Florența și Toscana

f53680-Tim-Jepson-Toscana-si-Florenta

Titlu: Călător pe mapamond: Florența și Toscana (ghid turistic)

Autor: Tim Jepson (coordonator)

Editura: Ad Libri 

Nr. pagini: 152 + hărți

Preț: 27 lei pe libris.ro

Imaginați-vă că ar trebui să alegeți doar un oraș drept simbol al realizărilor omenirii. V-ar fi greu să-i găsiți Florenței vreun cusur, ale cărei biserici, muzee și galerii găzduiesc unele dintre cele mai mărețe opere de artă realizate vreodată. Apoi imaginați-vă că ar trebui să alegeți un peisaj în care să trăiți veșnic, unul de ale cărui frumusețe și nesfârșită varietate nu v-ați plictisi niciodată. Indiscutabil zona rurală idilică a Toscanei reprezintă decorul perfect“. (Tim Jepson – coordonatorul ghidului)

Tim Jepson are mai mult o slăbiciune pentru Provincia Umbria, dar cu toate acestea Italia este foarte bine reprezentată printre ghidurile pe care le-a coordonat: Italia, Roma, Veneția, Toscana și Florența.Eu, prin amabilitatea librăriei online, Libris.ro, furnizor de cărți online și nu numai, am avut plăcerea de a răsfoi tocmai ghidul Toscanei și al Florenței, care după cum deja știți, reprezintă și ceea ce iubesc eu cel mai mult la Italia, până acum. Nu degeaba i-am dedicat Italiei un blog separat, nu? Nu degeaba am deja acasă o colecție măricică de ghiduri despre Italia care atrage atenția musafirilor indiferent de preocupări și nu are rost să vă spun cât de încântată sunt când cineva ia de pe raft un ghid și călătorim virtual împreună.

Cam asta încerc să fac și în seara aceasta, în față cu acest ghid. Cine vine, deci, prin Toscana cu mine? ;)

10 moduri de a descoperi Toscana și Florența

  1. admirați-l pe David, capodopera lui Michelangelo
  2. vizitați muzeele de top
  3. plimbați-vă prin Grădinile Boboli
  4. urcați în Campanille di Giotto
  5. mâncați o înghețată
  6. vizitați Santa Croce
  7. faceți o plimbare seara
  8. savurați o băutură în Piazza del Campo
  9. delectați-vă cu un prânz
  10. vizitați San Gimignano

Top 10 Toscana (conform ghidului)

  1. Piazza del Campo
  2. Cappelle Medici
  3. Collegiata di San Gimignano
  4. David
  5. Duomo di Siena
  6. Museo Nazionale del Bargello
  7. Museo di San Marco
  8. Santa Croce
  9. Torre Pendente (Pisa)
  10. Galleria degli Uffizi

Dincolo de aceste topuri și recomandări, acest ghid este unul extrem de util în descoperirea regiunii. Hărțile tipărite pe hârie de calitate te vor plimba fără probleme prin cele mai ascunse colțuri de Florența și cele mai pitorești drumuri ale Toscanei. În plus, când ai puțin timp de respiro, descoperi că înveți ceva istorie citind acest ghid (de fapt înveți cam multă, te pui la punct cu aspecte pe care și dacă le-ai știut cândva sigur le-ai uitat). Mai menționez și frumosul îndemn la cultură pe care îl oferă ghidul (și în ghidurile pentru Italia nu prea ai cum să faci să nu aloci un spațiu considerabil culturii).

Pentru mine parcurgea acestui ghid a însemant o reîntoarcere în Toscana mea dragă, a însemnat plimbări prin locuri care m-au cucerit pentru totdeauna și evident că la următoarea vizită acolo o să am cu mine acest ghid… și pe toate celelalte :)

P1250533Piazza del Campo (Siena)

9 comentarii

  1. Hihi, tocmai m-am întors din Toscana :) Mă aşteptam la altceva de la Florenţa, dar am văzut oricum o grămadă de locuri superbe. Mi-au plăcut mult Santa Croce şi priveliştea din Torre di Arnolfo :) Şi Montepulciano a fost o experienţă interesantă, aş zice chiar mai frumoasă decât San Gimignano. Iar David…e la fel ca-n poze :D

    1. Acum merg la tine să recuprez tot ce ai scris pe blog despre Italia :) Dar, în ce sens te așteptai la altceva de la Florenta? De curiozitate intreb :D

      1. Mî aşteptam cam la ce am găsi în Bologna, să zicem. Îmi imaginam cumva Florenţa ca o Roma în miniatură, cu piaţete, statui interesante (şi altceva în afară de David :P), fântâni etc. Însă per total mi-a plăcut, am avut parte de nişte privelişti de vis :)

        1. Mie mi se pare că Florența nu seamănă cu niciun alt oraș din Italia :) Cred că e paradoxal cum istoria și cultura/arta se află în muzee, iar străzile spun altă poveste. Mie Florenta mi se pare că e despre atmosfera mai mult decat despre constructiile și creațiile in sine, mie mi-a plăcut foarte mult…

  2. Nu am reusit inca sa ajung in Italia, sper sa se intample in vara anului viitor. Mersi fain pentru pont, cartea pare destul de interesanta, accesibila si cred ca o scurta lectura inainte de calatorie(sper ca o sa se petreaca) chiar nu strica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.