Mari oraşe ale lumii

Titlu: 100 Mari oraşe ale lumii

Autor: Nadejda Ionina

Traducere: Raluca Rădulescu

Editura: Europress, 2009

Număr de pagini: 512

Preţ: 45 Ron

Săptămâna trecută am primit de la Europress Group o carte pe care mi-o doream de multă vreme, 100 Mari oraşe ale lumii, o carte document în care cele mai fabuloase urbi ale Terrei şi-au făcut loc pentru desfătarea sufletului. Cartea nu este o enciclopedie colorată ci un studiu bine documentat nu cu scop turistic sau pur informativ ci cu valoare istorică şi documentară.

“Publicând această carte, pe care cititorul o ţine acum în mână, am vrut să spunem povestea istoriei şi a sorţii oraşelor antice dispărute şi în egală măsură a celor care şi-au purtat peste veacuri şi milenii înfăţişarea eternă.”

Cartea poate fi citită ca un roman numai în măsura în care cunoştinţele de istorie ale fiecăruia sunt destul de solide pentru a putea parcurge paginile cu uşurinţă, în rest este o muncă să duci la capăt această carte. Sper ca pe viitor să pot să vă prezint anumite oraşe aşa cum apar ele aici, insistând pe oraşele care încă ne sunt accesibile şi pentru care informaţiile din această carte ne-ar putea fi de folos la faţa locului. Până atunci însă vă transcriu câteva cuvinte bine alese din introducerea acestui document de excepţie:

“În fiecare dintre noi se ascunde un călător-aventurier care stă şi îşi aşteaptă momentul pentru a se arăta fiindcă dorinţa omului de a cunoaşte locuri noi, ţări sau oraşe noi este indestructibilă. În imaginaţia noastră se amestecă în mod straniu viziuni ale unor ţări străine şi necunoscute şi întâlniri pe care noi le aşteptăm emoţionaţi. Trecutul se ascunde de noi prin anii care au trecut, prin secole şi milenii, dar cu ajutorul obiectelor găsite în urma săpăturilor arheologice sau a izvoarelor scrise, cercetătorii află despre evenimentele din cele mai îndepărtate timpuri. Se ştie că într-un oraş necunoscut, la început, omul se rătăceşte fără să vrea, chiar şi cei mai experimentaţi călători simt acest lucru pentru câteva clipe. Atât de multe senzaţii şi impresii noi năvălesc peste noi, încât este greu să ne hotărâm cu ce să începem cunoaşterea oraşului…”

Foto

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.