Tendințe turistice în 2014

Cică mai avem 50 de zile până la Crăciun și sincer nu știu dacă să mă bucur sau să mă întreb iar “cum a trecut (și) anul acesta”? Probabil ambele variante sunt viabile și niciuna nu ar trebui să însemne mai mult decât înseamnă. Da, vine Moșu’ peste o lună și jumătate și da, e gata azi/mâine și 2014. Dar până la retrospective mai avem puțin. Azi am aruncat doar un ochi peste umăr și la o scurtă discuție cu cineva de dimineață, am răspuns la întrebările: “cum ți s-a părut 2014, turistic vorbind? ce au ales turiștii (români)?”

suitcases

1. Vacanțe (mai) de lux

Primul gând: Caraibe, Dubai, Saint Moritz și alte nume de destinații de vară sau de iarnă, care doar auzindu-le ne duc cu gândul la vacanțe (mai) opulente și mai cu bani. Am observat că mulți români au luat drumul unor astfel de locații, care le par mai accesibile și nu chiar atât de exclusiviste pe cât vor să pară (sau pe cum le fac alții să pară). Sincer, este minunat că românii au început “să-și permită” astfel de vacanțe. Și nu, nu este vorba numai luni de miere și alte vacanțe cu însemnătate dublă. Am depășit criza, cred că este semnul de care aveam neaparată nevoie :)

2. România, țara mea de doruri…

Și anul acesta, la fel ca anul trecut am observat că România a fost în preferințe. Mă bucură nespus acest lucru, probabil că românii își reconsideră încet dar sigur poziția față de vacanțele în țară. Nu neapărat la mare, nu doar litoralul există în turismul românesc, deși vara cam asta ai impresia. De exemplu un loc tot mai căutat este Maramureșul, agențiile vând circuite în Maramu’, mulți merg pe cont propriu în vacanțe de vară în însoritul, înfloritul și tradiționalul Maramureș. Să mai spun ceva de Crăciunul în Maramureș? Și acesta este numai un exemplu. Exemplu suficient să-mi dau seama că pentru mine, deși aci la două ore cu mașina, Maramureșul nu este o zonă pe care pot spune că am descoperit-o așa cum ar fi trebuit…

3. Grecia – no comment, se recomandă singură atât de bine că pur și simplu nu mai am ce să spun. An de an români mulți și parcă tot mai mulți își petrec vacanțele pe undeva (pe oriunde, că oriunde e frumos de numa) prin Grecia!

4. Praga în orice anotimp

Da, am senzația că numai eu nu mai ajung odată la Praga :( E drept că nu a lipsit mult, dar probabil toate la timpul lor. Însă daaaa Praga a fost printre preferințele românilor. Încă din vară wall-ul meu de facebook s-a umplut de Praga în așa fel încât și noaptea m-am visat o dată la Praga :)) Și stați să vedeți de Crăciun și Revelion ce învazie frumoasă de Praga va fi. Abia o aștept, pe bune!

5. Tot mai mulți turiști ies din… Europa

Probabil ceva ce alții mai “călătoriți” ne-au sugerat de ceva vreme a ajuns să se întâmple tot mai des. Românii au cam început să iasă din Europa. Voi da un exemplu pentru care sper să nu-mi săriți în cap: Istanbul-ul, care oricât de european vrea să pară… ei bine, nu este :D Dar el este doar o destinație mai puțin europeană și totuși europeană luată cu asalt. O alta mai pe bune este Marocul și desigur cea mai apreciată pare a fi Thailanda și asta nu chiar de ieri de azi… Pe conceptul “odată ce ai ieșit din Europa nu o să-ți mai faci vacanțele pe bătrânul continent” probabil că această direcție a ieșirii din Europa va evolua în anii următori…

P.S. Acest articol nu este bazat pe studii de piață ci doar pe păreri formate în timp ce am citit mult și bine despre vacanțele altora :)

4 comentarii

  1. HaHa, nici eu inca nu am ajuns la Praga si era cat pe ce sa ajung in mai :))) eh las, mai sunt sanse. Sunt indragostita de Atena, sper sa locuiesc acolo curand macar un picutel :)
    Romania am cam evitat-o anul asta. Parca nu am avut nici un chef de ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.